Zrównoważone żywienie trzody chlewnej ma na celu optymalizację produkcji i jednoczesne minimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko, szczególnie w zakresie emisji amoniaku. Zmniejszenie zawartości białka w diecie świń o 1% może obniżyć emisję amoniaku nawet o 10%.
Stosowanie żywienia wielofazowego, z różnymi poziomami białka w paszach, pozwala na precyzyjne dopasowanie do potrzeb zwierząt i ograniczenie emisji amoniaku nawet o 25%, bez zmniejszania efektywności produkcji. Ważne jest również stosowanie syntetycznych aminokwasów i enzymów, które poprawiają trawienie białka oraz dodatków paszowych, takich jak kwasy organiczne i saponiny, które zmniejszają emisję amoniaku z odchodów.
Żywienie trzody chlewnej musi być zbilansowane i dostosowane do grup technologicznych, a pasze powinny spełniać najwyższe standardy jakości, uwzględniając potrzeby zwierząt na każdym etapie ich życia. Ziarno takich roślin jak kukurydza, jęczmień i pszenica, są kluczowym elementem diety, jednak ich jakość i skład powinny być regularnie kontrolowane.
Zasady stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej
Antybiotyki stanowią kluczowe narzędzie w leczeniu chorób bakteryjnych u ludzi i zwierząt. Działają bakteriobójczo lub bakteriostatycznie. Obejmują substancje naturalne, półsyntetyczne, syntetyczne i chemioterapeutyki. Ich właściwości przeciwbakteryjne są szeroko stosowane w medycynie, lecz ich nadużywanie prowadzi do lekooporności i innych poważnych problemów zdrowotnych. Precyzyjne i kontrolowane stosowanie antybiotyków jest kluczowe dla skuteczności i uniknięcia negatywnych skutków.
Problemy i zagrożenia związane ze stosowaniem antybiotyków są znaczące, szczególnie w kontekście antybiotykooporności. Powszechne, często nieuzasadnione zastosowanie antybiotyków w medycynie, weterynarii i przemyśle wywołuje rosnącą oporność bakterii. Skutkuje to utrudnieniem skutecznego leczenia i zwiększa zagrożenie dla zdrowia publicznego. W rolnictwie, dodawanie antybiotyków do pasz dla zwierząt sprzyja temu zjawisku, co podkreśla potrzebę racjonalizacji ich stosowania. Nowe przepisy prawne zakazują profilaktycznego użycia antybiotyków w hodowli zwierząt, co stanowi krok w kierunku powstrzymania antybiotykooporności.
Zapobieganie antybiotykoodporności
Antybiotykooporność
stanowi znaczące wyzwanie zarówno w rolnictwie, jak i medycynie. Istnieją trzy
rodzaje antybiotykooporności: wrodzona, nabyta i krzyżowa. Przyczyny tego
zjawiska to nadużywanie i niewłaściwe stosowanie antybiotyków zarówno w medycynie, jak i weterynarii. Mechanizmy antybiotykooporności obejmują
enzymatyczną modyfikację cząsteczek antybiotyku, zmianę przepuszczalności osłon
komórkowych, rozkład enzymatyczny antybiotyku, aktywne wypompowywanie
substancji czynnej oraz wytwarzanie alternatywnych szlaków metabolicznych.
Zjawisko to wymaga racjonalizacji stosowania antybiotyków oraz przestrzegania przepisów
prawnych ograniczających ich profilaktyczne użycie w rolnictwie. Nadmierne i nieprzemyślane stosowanie antybiotyków sprzyja rozwojowi bakterii
wieloopornych, co przekłada się na obniżenie skuteczności leków
przeciwbakteryjnych, zwiększając ryzyko powikłań, przypadków śmiertelnych i koszty leczenia. Zjawisko antybiotykooporności wiąże się także z ryzykiem
epidemiologicznym, a globalna mobilność ludzi ułatwia przenoszenie opornych
bakterii.
Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt
Bioasekuracja to
kluczowe działania mające na celu ograniczenie ryzyka przeniesienia czynników
chorobotwórczych do stad zwierząt. Polska, choć uznawana za kraj wolny od wielu
chorób zakaźnych, stoi przed zagrożeniem, zwłaszcza w kontekście afrykańskiego pomoru
świń (ASF). Bioasekuracja obejmuje szereg zadań, takich jak kontrola
lokalizacji fermy, utrzymanie higieny technologii, stosowanie kwarantanny, czy
nadzór nad programem szczepień. Skuteczność bioasekuracji zależy od zrozumienia i zaangażowania hodowców oraz spełnienia różnorodnych wymogów dostosowanych do
warunków konkretnych hodowli. Przeciwdziała to rozprzestrzenianiu się chorób,
ma znaczenie ekonomiczne i zdrowotne, a jej zasady obejmują stosowanie odzieży
ochronnej, mat dezynfekcyjnych, kontrolę zwierząt, a także dezynfekcję pojazdów i sprzętu. Odpowiednia bioasekuracja jest kluczowym elementem utrzymania
zdrowia stad zwierząt i zapobiegania epidemii.
Przewodnik Zrównoważonego Rolnictwa
- Produkcja zwierzęca
- Dobrostan zwierząt
- Konsument, a dobrostan zwierząt
- Elementy dobrostanu i „Lista Pięciu Wolności”
- Wskaźniki oceny dobrostanu zwierząt
- Welfare Quality®
- Dobrostan drobiu
- Dobrostan trzody chlewnej
- Dobrostan bydła
- Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt
- Zadania bioasekuracji
- Lokalizacja fermy
- Higiena technologii i personelu
- Higiena personelu oraz kontrola wizyt na fermie
- Kwarantanna
- Kontrola obecności zwierząt niepożądanych
- Zabezpieczenie systemu czarno-białego
- Dobre praktyki związane z zasadami bioasekuracji
- Najważniejsze czynniki ograniczające skuteczność programów bioasekuracji
- Leczenie zwierząt
- Zasady stosowania antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt
- Działanie antybiotyków
- Problemy i zagrożenia związane ze stosowaniem antybiotyków
- Leki weterynaryjne i zasady ich stosowania w leczeniu zwierząt gospodarskich
- Łańcuch żywnościowy
- Zapobieganie antybiotykooporności
- Rodzaje antybiotykooporności
- Przyczyny i mechanizmy antybiotykooporności
- Skutki antybiotykooporności
- Antybiotykoterapia w rolnictwie
- Zasady stosowania antybiotykoterapii w produkcji zwierzęcej
- Monitorowanie zużycia antybiotyków
- Dobre praktyki – ograniczenie stosowania antybiotyków
- Zwierzęta gospodarskie potrzebują paszy
- Miejsce żywienia zwierząt w zrównoważonym gospodarstwie rolnym
- Zrównoważone żywienie bydła
- Zrównoważone żywienie trzody chlewnej
- Zrównoważone żywienie drobiu